Bij Be Suitable begrijpen wij als geen ander hoe ingewikkeld de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) kan lijken. Daarom helpen wij je graag om deze wet beter te begrijpen. En nog belangrijker: om eraan te voldoen. Zonder verdwaald te raken in allemaal vaktermen.
Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?
De Wet Verbetering Poortwachter is eigenlijk bedoeld om zieke werknemers te helpen sneller weer aan het werk te gaan. Het draait allemaal om het maken van een plan om hen te helpen herstellen en terug te keren naar hun werkplek.
Dit moet je doen als werkgever bij verzuim:
- Directe reactie: Reageer empathisch en begripvol op de ziekmelding. Zorg dat de werknemer zich gesteund voelt en dat zijn of haar gezondheid prioriteit heeft. Wees ook op tijd met een ziekmelding, anders kan dat bijvoorbeeld een boete tot gevolg hebben (lees hier waarom het belangrijk is om op tijd ziek te melden).
- Registratie en documentatie: Documenteer de ziekmelding zorgvuldig, inclusief de verwachte duur van afwezigheid als dit bekend is. Dit helpt bij het beheren van afwezigheden en het plannen van vervangingen of verschuivingen van werk.
- Communicatie: Houd regelmatig contact met de zieke werknemer, maar zorg ervoor dat dit niet belastend is. Het doel is om op de hoogte te blijven van hun herstelstatus. En om hen te laten weten dat ze gemist worden en ondersteund worden.
- Plan voor terugkeer naar werk: Werk samen met de werknemer aan een terugkeer-naar-werk-plan op basis van het advies van de arbodienst dat kan bestaan uit aangepaste taken of deeltijdwerk om een soepele terugkeer te garanderen. Overweeg aanpassingen aan de werkplek indien nodig.
Weet je als werkgever wat er allemaal van je wordt verwacht bij
verzuim? We leren het je graag.
Overzicht stappen van week tot week
Om het wat praktischer te maken, hebben we een overzicht gemaakt wat je in welke week van de ziekmelding moet doen als werkgever:
Week 1-4: Zorgvuldige start
- Week 1: Meld de ziekte van de werknemer bij de arbodienst of bedrijfsarts. Zorg ervoor dat de werknemer zich begrepen voelt en dat ze weten wat er van hen wordt verwacht.
- Week 2: Stel een Plan van Aanpak op. Dit is een belangrijk document waarin staat wat er moet gebeuren om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het is belangrijk dat dit plan samen met de werknemer wordt gemaakt.
- Week 3-4: Begin met het uitvoeren van het Plan van Aanpak. Dit kan betekenen dat er aanpassingen moeten worden gemaakt op de werkplek, of dat de werknemer bepaalde trainingen of therapieën moet volgen.
Week 5-8: Actieve re-integratie
- Week 5-6: Start met de re-integratieactiviteiten. Dit kan variëren van aangepast werk tot het volgen van een re-integratieprogramma. Het is belangrijk om regelmatig contact te houden met de werknemer en te kijken hoe het gaat.
- Week 7-8: Blijf de voortgang monitoren en pas het Plan van Aanpak aan indien nodig. Het kan zijn dat bepaalde aanpassingen niet werken zoals verwacht, dus het is belangrijk om flexibel te zijn en het plan aan te passen waar nodig.
Week 9-12: Evalueren en bijsturen
- Week 9: Evalueer de voortgang van de re-integratie. Kijk samen met de werknemer wat er goed gaat en wat er beter kan. Pas het Plan van Aanpak aan op basis van deze evaluatie.
- Week 10-12: Blijf de werknemer ondersteunen en begeleiden bij hun herstel. Dit kan betekenen dat er extra trainingen of therapieën moeten worden ingezet, of dat er aanpassingen moeten worden gemaakt op de werkplek.
Week 13-52: Volhouden en bijstellen
- Week 13 en verder: Blijf de werknemer ondersteunen bij hun herstel en re-integratie. Het kan zijn dat het herstel langer duurt dan verwacht, dus blijf flexibel en pas het Plan van Aanpak aan waar nodig. Blijf regelmatig contact houden met de werknemer en blijf de voortgang monitoren.
Help werknemers sneller terugkeren naar werk
De Wet Verbetering Poortwachter is misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen kunnen we zieke werknemers helpen sneller terug te keren naar hun werk. Heb je nog vragen over de Wet Verbetering Poortwachter? Neem gerust contact met ons op via 033 – 330 26 93 of vul dit formulier in.
0 reacties