Het zal u niet ontgaan zijn: de doorlooptijden van de beoordeling van de WIA-aanvragen bij het UWV zijn nog meer opgelopen. Dit komt enerzijds door het schreeuwende tekort aan verzekeringsartsen en anderzijds door toegenomen taken van het UWV. Veel WIA-beoordelingen hebben ook door COVID-19 veel vertraging opgelopen. Hierdoor is er vaak na 104 weken arbeidsongeschiktheid nog steeds onduidelijkheid over de vraag of uw werknemer een WIA-uitkering krijgt.
Als werkgever bent u op grond van artikel 7:629 BW verplicht om bij ziekte 70% van het vastgestelde loon te betalen gedurende maximaal 104 weken.* Tijdens deze periode geldt er een ontslagbescherming van de werknemer. Na 104 weken arbeidsongeschiktheid stopt de loondoorbetalingsverplichting en vervalt de ontslagbescherming.** Maar vanwege de lange doorlooptijden bij het UWV gebeurt het regelmatig dat de WIA-aanvraag na de termijn van 104 weken arbeidsongeschiktheid nog steeds niet beoordeeld is. Moet u dan het loon van uw zieke werknemer langer doorbetalen? Of kan het dienstverband van uw werknemer al worden beëindigd terwijl jullie wachten op de WIA-aanvraag? In dit artikel ga ik in op deze twee meest gestelde vragen en geef ik een aantal tips.
Doorbetalen van het loon
In beginsel eindigt uw loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte na 104 weken. Dit wordt ook wel de einde wachttijd genoemd. U hoeft het loon niet door te betalen na de 104 weken als er sprake is van de volgende twee scenario’s.
1. De WIA-aanvraag is tijdig ingediend. Dit is 11 weken vóór einde wachttijd;
2. Het UWV heeft u voor de 104 weken geen loonsanctie opgelegd (wegens het niet voldoende hebben gedaan aan re-integratie.
Als u en uw werknemer niet binnen deze beoordelingstijd een WIA-beschikking hebben ontvangen, kan uw werknemer een voorschot krijgen op de WIA-uitkering van het UWV. Er wordt dan contact opgenomen met uw werknemer door het UWV.
Tip: Het UWV kan geen loonsanctie meer opleggen nadat de wachttijd voor de WIA is verstreken. Als het UWV alsnog een loonsanctie oplegt, dien dan tijdig bezwaar in.
Beëindigen dienstverband na 104 weken
Als er 104 weken arbeidsongeschiktheid zijn verstreken sinds de WIA-aanvraag en het UWV niet voor deze periode een loonsanctie heeft opgelegd, dan is er geen sprake meer van een opzegverbod wegens ziekte. Dit betekent dat u in deze situatie het dienstverband van uw arbeidsongeschikte werknemer kan beëindigen, bijvoorbeeld door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.
Tip: Regelmatig zie ik werknemers die eerst de WIA-beslissing willen afwachten. Indien u toch het dienstverband van uw werknemer wilt beëindigen, dan kan u een ontslagprocedure starten bij het UWV wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Omdat u in deze situatie geen WIA-beslissing kunt overleggen, zal uit andere relevante stukken moeten blijken dat er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid voor de bedongen arbeid en dat er geen sprake meer is van het opzegverbod. Hiervoor moeten actuele gegevens worden verstrekt (minder dan 3 maanden oud) waaruit blijkt dat herstel van uw werknemer voor de bedongen arbeid niet binnen 26 weken te verwachten is (gerekend vanaf datum beslissing op de ontslagaanvraag) en de bedongen arbeid binnen die termijn ook niet in aangepaste vorm kan worden hervat. Ook moet duidelijk zijn dat er binnen een redelijke termijn geen herplaatsingsmogelijkheden bij u zijn.
Tip: Enkel in de situatie waarin het dienstverband van uw werknemer met een vaststellingsovereenkomst wordt beëindigd, geldt dat de opbouw van de transitievergoeding stopt zodra de wachttermijn van 104 weken is verstreken.
Schakel hulp in van Be Suitable
Wilt u een specifieke casus bespreken met onze juridisch consultant of hebt u vragen? Stuur een e-mail naar mail@besuitable.nl of bel via 033 – 330 26 93.
0 reacties