Het verzuimprotocol is een onderdeel van het verzuimbeleid en wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht een verzuimprotocol te hebben. Maar wat staat er precies in zo’n verzuimprotocol?
Inhoud verzuimprotocol
In een verzuimprotocol legt u vast wat u moet doen als een werknemer ziek wordt. Vanaf het moment van ziektemelding tot aan herstel zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Het is dan prettig voor uzelf en uw werknemers dat er duidelijk is vastgelegd wat er van beide partijen verwacht wordt.
Volg altijd de cao (indien aanwezig)
Soms staan in een cao voor uw branche al afspraken over ziekteverzuim. Een verzuimprotocol kan dit aanvullen, maar mag het zeker niet tegenspreken. Indien een cao of regels in de cao voor ziekteverzuim ontbreken is een verzuimprotocol extra belangrijk. Verzuimafspraken kunnen ook vastgelegd worden in de individuele arbeidsovereenkomst of de algemene arbeidsvoorwaarden. Een apart document in de vorm van een verzuimprotocol geeft echter meer duidelijkheid voor uw medewerkers. De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebben instemmingsrecht bij het opstellen van het protocol.
Wat komt er in een verzuimprotocol te staan?
Wat u meldt in uw verzuimprotocol moet aansluiten bij de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Daarnaast kunt u specifieke regels opnemen die gelden voor uw bedrijf en passen bij uw bedrijfscultuur.
Onderstaand enkele voorbeelden die u kunt opnemen in het verzuimprotocol:
- Het doel van het verzuimbeleid
- Belang van verzuimpreventie
- Stappen Wet verbetering poortwachter
- Wanneer, hoe en bij wie moet iemand zich ziek/beter melden
- Contactgegevens van de arbodienst, wat zij doen en waarom
- Re-integratieverplichtingen bij (langdurig) verzuim
- Beleid bij frequent verzuim
- Ziekte tijdens zwangerschap
- Spelregels bij vakantie tijdens ziekte.
- Hoe wordt de privacy van de werknemer beschermd? (AVG)
- Wat als werknemer het niet eens is met het advies?
Schakel hulp in van Be Suitable
Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij het opstellen van een verzuimprotocol? Neem dan contact met ons op via 033 – 330 26 93 of mail@besuitable.nl .
0 reacties