Wil je niet te veel kostbare tijd besteden aan verzuimbegeleiding, maar je medewerkers wel de beste zorg bieden tijdens hun herstel? Dan is het van belang dat je aan effectieve verzuimbegeleiding doet.
Wat is verzuimbegeleiding en waarom is het zo belangrijk?
Verzuimbegeleiding is het ondersteunen van zieke medewerkers tijdens verzuim en re-integratie. Het doel is om werknemers snel en duurzaam te laten herstellen. Maar wel met oog voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van de werknemer.
Als verzuimbegeleiding effectief wordt aangepakt, zorgt dat voor:
– Een kortere hersteltijd van je zieke medewerkers
– Minder kosten voor verzuim
– Verhoogde productiviteit
– Een positievere werkcultuur
Be Suitable kan je als werkgever helpen bij het effectief uitvoeren van verzuimbegeleiding. We werken met een vast team van ervaren professionals, waaronder verzuimcoaches, bedrijfsartsen, re-integratieadviseurs, casemanagers, ontzorgmanagers en arbeidsdeskundigen.
Wanneer moet je verzuimbegeleiding inzetten?
Verzuimbegeleiding moet zo snel mogelijk worden gestart zodra een werknemer zich ziek meldt. Daarmee worden kosten verminderd, langdurig verzuim voorkomen en de motivatie van de werknemer hoog gehouden.
Weet jij als werkgever wat er allemaal van je wordt verwacht bij
verzuim? We leren het je graag.
Wat zijn de rollen bij verzuim?
Om te zorgen dat verzuimbegeleiding zo effectief mogelijk is, zijn er verschillende partijen betrokken. De een heeft een grotere rol dan de ander. Het is fijn om te weten als werkgever dat je er niet alleen voor staat. Dit zijn de rollen:
De werknemer
Is degene die ziek is en die begeleiding nodig heeft om weer aan het werk te kunnen.
De werkgever
Is verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding van de werknemer. Je moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving en moet de werknemer helpen om weer aan het werk te kunnen.
De arbodienst/bedrijfsarts
Adviseert jou en je werknemer over de beste manier van verzuimbegeleiding. De bedrijfsarts is gespecialiseerd in arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen
De casemanager
Een professional die de werknemer begeleidt bij het re-integratieproces. De casemanager helpt vaak bij het opstellen van een plan van aanpak en het onderhouden van contact met de werkgever, de arbodienst en de bedrijfsarts.
Betrokkenheid van andere instanties
Soms zijn er ook nog andere instanties betrokken bij verzuimbegeleiding, zoals:
UWV
Kan de werkgever en de werknemer adviseren over de mogelijkheden van re-integratie. UWV kan ook een uitkering verstrekken aan de werknemer als deze langdurig ziek is.
De vakbond
Kan de werknemer helpen bij het onderhandelen met de werkgever over de re-integratie
Een jurist
Kan de werknemer adviseren over de juridische aspecten van verzuim.
De betrokkenheid van de verschillende personen en instanties kan per situatie verschillen. Het is belangrijk om samen te werken om de beste oplossing te vinden voor de werknemer.
De unieke aanpak van Be Suitable
- Maatwerk
- Pragmatisch
- Ontzorging
We stemmen onze begeleiding af op de individuele behoeften van jouw organisatie en medewerkers. Daarbij focussen we ons op oplossingen en hanteren een rechtdoorzee mentaliteit. Jou ontzorgen staat bij ons centraal. We nemen veel administratie uit handen. We stellen bijvoorbeeld een plan van een plan van aanpak op, maken periodieke evaluaties en zorgen dat je aan alle wetten en regels voldoet die komen kijken bij verzuim.
Benieuwd wat Be Suitable voor jouw organisatie kan betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. We helpen je graag om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren.
0 reacties