Prinsjesdag 2024: als werkgever moet je hier rekening mee houden in 2025

25-09-2024 | Actualiteiten, Blog

2 min. lezen

cElk jaar tijdens Prinsjesdag maakt de regering de plannen voor komend jaar bekend. Dit jaar zijn er 5 veranderingen die invloed kunnen hebben op jou als werkgever. Welke acties kun je nemen komend jaar?

1. Verhoging minimumloon

Het minimumloon gaat in 2025 met 3,5% omhoog. Dit betekent dat het maandelijkse minimumloon stijgt van €1.995 naar €2.065 per maand. Voor werkgevers betekent dit een stijging van de loonkosten voor medewerkers die het minimumloon verdienen.

Actiepunt voor jou al werkgever: Bereken wat de verhoging betekent voor jouw personeelskosten. Pas indien nodig de budgetten voor 2025 aan.

2. Aanpassing van arbeidskorting

De arbeidskorting, een belastingvoordeel voor werkenden, wordt in 2025 aangepast. Werknemers met een lager inkomen krijgen meer arbeidskorting, terwijl hogere inkomens minder korting ontvangen.

  • Werknemers met een salaris tot €37.626 ontvangen meer korting. Voorbeeld: iemand die €30.000 verdient, krijgt €200 extra korting, waardoor ze netto meer overhouden.
  • Werknemers met een salaris boven de €115.000 krijgen juist minder korting. Voorbeeld: iemand die €120.000 verdient, krijgt €150 minder korting en houdt netto iets minder over.

Actiepunt: Breng jouw werknemers op de hoogte van deze veranderingen en bereid je voor op mogelijke vragen over de gevolgen voor hun netto salaris.

3. Meer thuiswerkvergoeding

De onbelaste vergoeding voor thuiswerken gaat per 1 januari 2025 met 2,13% omhoog van € 2,35 naar € 2,40 per dag.

4. Werken aan duurzame inzetbaarheid

De overheid stelt in 2025 extra middelen beschikbaar om werknemers langer gezond en productief te houden. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Subsidies voor opleidingen: je kunt je medewerkers trainingen of cursussen laten volgen om hun vaardigheden te ontwikkelen.
  • Aanpassingen op de werkvloer: denk aan ergonomische werkplekken of flexibele werktijden.
  • Budget voor coaching: je kunt werknemers begeleiden bij stressmanagement of loopbaanontwikkeling.

Actiepunt: Maak gebruik van de beschikbare subsidies en stel een plan op om de inzetbaarheid van jouw werknemers te bevorderen. Kijk naar mogelijke opleidingen of andere initiatieven die jouw personeel kunnen helpen om langer gezond en productief te blijven.

5. Ontwikkelingen in het pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel wordt in 2027 ingevoerd, maar er zijn nu al voorbereidingen nodig. De veranderingen in het stelsel kunnen gevolgen hebben voor de pensioenregeling van jouw werknemers. 

Actiepunt: Informeer jezelf over het nieuwe pensioenstelsel. Een betrouwbare bron waar je meer informatie kunt vinden, is de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen

Bereid jouw personeel alvast voor op deze veranderingen en bespreek hoe dit hun pensioen zal beïnvloeden.

Wat kun jij als werkgever doen?

Als werkgever of HR-adviseur kun je nu al beginnen met voorbereidingen. Bekijk je personeelskosten voor 2025, denk na over de inzetbaarheid van je medewerkers en hoe je jouw werknemers kunt ondersteunen met de nieuwe maatregelen. Heb je hulp nodig? Be Suitable staat klaar om je te helpen met advies en ondersteuning.

Vragen over de wijzigingen?

Neem gerust contact met ons op via dit formulier of 033 – 330 26 93. We helpen je graag verder!

Disclaimer: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. 

 

Redactie Be Suitable

Redactie Be Suitable

Auteur

De redactie van Be Suitable verzamelt, samen met de experts van Be Suitable, relevante informatie uit de markt.

Gerelateerde artikelen

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Wat kost ziekteverzuim per medewerker per dag?

Als werkgever weet je dat ziekteverzuim en vooral langdurig verzuim een grote impact heeft op je bedrijf. Maar wat kost ziekteverzuim nu precies per dag? In deze blog zetten we de kosten voor je op een rijtje en geven we een duidelijk overzicht van de verschillende factoren die een rol spelen. Zo krijg je een beter beeld van de totale kosten.

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Wat zijn je rechten als werkgever bij verzuim?

Als werkgever krijg je te maken met verzuim wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn volgens de arbeidswetgeving en de Wet arbeidsomstandigheden (Arbowet). We leggen uit wat je als werkgever moet doen en wat je rechten zijn bij verzuim.

0 reacties