Als werkgever krijg je te maken met verzuim wanneer een werknemer ziek is en niet kan werken. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn volgens diverse wettelijke regelingen. Zoals de Wet verbetering poortwachter, de privacywetgeving en de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Ziekmelding
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het belangrijk dat je dit serieus neemt en de ziekmelding registreert. Je mag de werknemer vragen naar de verwachte duur van de ziekte, maar je mag niet vragen naar de aard van de ziekte. Dit valt onder de privacywetgeving. Vergeet niet de ziekmelding bij je arbodienst te melden.
Verzuimbegeleiding
Als werkgever ben je (eind)verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en het opvolgen van de verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter. Dit betekent dat je moet zorgen voor een goede communicatie met de zieke werknemer en dat je samen met de werknemer werkt aan een zo snel mogelijke terugkeer. De Arbowet verplicht werkgevers om een bedrijfsarts in te schakelen voor begeleiding bij ziekteverzuim. Deze arts beoordeelt de situatie en geeft advies over re-integratie. Dit advies is niet vrijblijvend, maar verplicht om op te volgen.
Plan van aanpak
Bij langdurig verzuim (langer dan zes weken) moet je samen met de werknemer een plan van aanpak maken nadat de bedrijfsarts een probleemanalyse heeft opgesteld. Hierin beschrijf je hoe de re-integratie wordt aangepakt en welke stappen er worden genomen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Dit plan moet regelmatig worden geëvalueerd en bijgesteld indien nodig.
Loonbetaling
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte ben je als werkgever verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen. Dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. In sommige cao’s zijn afwijkende afspraken gemaakt over de hoogte van het loon bij ziekte. Controleer daarom altijd de cao die van toepassing is op jouw bedrijf.
Weet jij als werkgever wat er allemaal van je wordt verwacht bij
verzuim? We leren het je graag.
Controlevoorschriften en sancties
Een zieke medewerker dient zich aan de controlevoorschriften te houden. Dat wil zeggen: telefonisch bereikbaar zijn voor arbodienst en werkgever. Is een werknemer niet bereikbaar? Dan heb je als werkgever het recht om controles uit te voeren, zoals een huisbezoek. Vermoed je dat een werknemer zich onterecht ziekmeldt? Dan kun je een onderzoek laten uitvoeren. Meldt de werknemer zich ook daadwerkelijk onterecht ziek? Dan kun je maatregelen nemen, zoals het stopzetten van de loonbetaling of zelfs ontslag.
Wet verbetering poortwachter
De Wet verbetering poortwachter stelt dat zowel de werkgever als de werknemer verplicht zijn om samen te werken aan de re-integratie. Als werkgever moet je daarom goed op de hoogte zijn van de rechten en plichten die deze wet met zich meebrengt. Houd je je niet aan de verplichtingen, dan kun je een loonsanctie krijgen van het UWV, waarbij je het loon van de werknemer nog langer moet doorbetalen (max. 1 jaar). Ook goed om te weten: in de polisvoorwaarden van je verzuimverzekering staat ook dat je alle verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter moet opvolgen. Anders keert de verzekeraar tussentijds niet uit.
Bevorder een snelle terugkeer naar werk
Als werkgever heb je dus bepaalde rechten en plichten bij ziekteverzuim. Het is belangrijk om hiervan goed op de hoogte te zijn. Zorg voor een verzuimprotocol, zodat je werknemers weten waar ze zich aan moeten houden. Daarnaast zijn goede verzuimbegeleiding, een plan van aanpak bij langdurig verzuim en het opvolgen van de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter heel belangrijk. Houd je aan de regels, ga het gesprek aan en werk goed samen met je werknemer. Zo kun je verzuim beheersen en een snelle terugkeer naar werk bevorderen.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
De experts van Be Suitable kunnen je alles vertellen over je rechten en plichten bij verzuim. Neem bij vragen dus gerust contact met ons op via 033 – 330 26 93 of mail@besuitable.nl. Je kunt ook dit formulier invullen.
Nog meer verdieping nodig? We bieden een korte training Grip op Verzuim aan waarin een geregistreerde casemanager je meeneemt in alles wat er van je verwacht wordt als er een werknemer verzuimt.
0 reacties